Måned: juli 2020

Start af Virksomhed – Sådan kommer du i gang

De fleste går og drømmer om at starte deres egen virksomhed. Opstart af virksomhed, er dog ikke altid lige nemt at overskue, da det er svært at vide hvordan man kommer ordentligt i gang, og hvad der er vigtigt at have overblik over som iværksætter. 

Som iværksætter er det særdeles fordelagtigt at skabe et overblik over den idé, der skal føres ud i livet og på længere sigt give gevinst. De fleste vil opleve at de har brug for iværksætter hjælp til at start ny virksomhed. Denne hjælp og vejledning vil gøre det nemmere for de fleste at komme gennem processen. For at skabe et overblik, er det nødvendigt at udarbejde en forretningsplan, som en form for tjekliste, til hvordan man kommer i gang med en ny virksomhed, og hvad man skal være opmærksom på når ved opstart af virksomhed.

Få overblikket: Opstart af ny virksomhed tjekliste

Hvis man ønsker at starte ny virksomhed, er der en række forhold, man skal være opmærksom på. I det følgende står der skrevet 12 ting, man skal være opmærksom på, og som giver et overblik til opstart af virksomhed. 

  1. Beskrivelse af forretningsidé

Hvis man gerne vil drive en succesfuld virksomhed, skal forbrugerne overbevises om, at din forretningsidé er god og unik. 

  1. Undersøgelse af markedet

Undersøg markedet, så kundepotentialet og konkurrenterne kendes, inden for dit formål med virksomheden.  

  1. Hold styr på økonomien

I opstartsfasen er det vigtigt at have styr på økonomien. Skab et overblik over finansieringsmuligheder og læg dernæst et budget, så er man godt på vej – også hvis du en dag skal mødes med banken. 

  1. Skab synlighed med digital markedsføring

Benyt digital markedsføring til at skabe synlighed og styrke kendskabet til dit produkt og brand. Digital markedsføring kan eksempelvis være sociale medier, blogs eller trykte medier. 

  1. Overvej beskyttelse af idéer

Din virksomhed kan være baseret på en unik forretningsidé, et særligt design eller forretningsnavn og logo, som der er behov for at beskytte. 

  1. Udvælg virksomhedsformen

Alle virksomhedsformer har særlige kendetegn, fordele og pligter. Overvej derfor hvilken virksomhedsform der passer bedst til virksomheden, inden du registrerer virksomheden og får et CVR-nummer. 

  1. Husk NemKonto, NemID og Digital Post 

Ved opstart af virksomhed, skal man have en NemKonto, NemID og være tilmeldt Digital Post.

  1. Få styr på forsikringer

Der findes en række forsikringer, du skal have styr på, ved opstart af ny virksomhed. Nogle af dem er lovpligtige, mens andre er frivillige. Disse skal udvælges og tegnes. 

  1. Husk de nødvendige tilladelser

Alt efter hvilken branche virksomheden befinder sig indenfor, kan det være nødvendigt at indhente tilladelser, fx alkoholbevilling i restaurationsbranchen. Find ud af, hvilke tilladelser der er nødvendige for virksomheden.

  1. Find et lokale, der egner sig til virksomheden

Overvej hvor virksomheden skal placeres, og om der skal lejes kontor, butikslokale eller om eget inventar skal i brug. Nogle virksomheder kræver bestemte lokaler.

  1. Overvej ejeraftale (hvis I er flere ejere)

Ejer man en virksomhed med andre, er det fornuftigt at beskrive betingelserne for det fælles ejerskab i en ejeraftale. 

  1. Hold styr på reglerne som arbejdsgiver 

Hvis virksomheden vokser sig så stor, at ansatte bliver en nødvendighed, skal man have styr på hvilke forpligtelser der skal overholdes, når man har ansatte.

Hvad koster det at bygge hus?

Der bliver bygget huse på livet løs, og ønsker man at flytte for eksempelvis fra en lejlighed til et hus, er der allerede mange bolig muligheder på markedet. Det er dog langt fra sikkert, at de ledige boliger på markedet matcher alles smag, og derfor vælger mange da også byg selv huse frem for at flytte ind i noget allerede eksisterende. Inden et boligbyggeri er det dog værd at overveje de væsentligste byg selv hus priser. 

Boligdrømme

Boligdrømme er unikke, og det er langt fra alle, der drømmer om byg selv huse. Byg nyt hus er da også et omstændigt projekt, der både kræver god forberedelse, økonomiske ressourcer og tid. Derfor foretrækker nogle derfor at renovere gamle huse for at spare tid. Der er dog omkostninger forbundet med begge løsninger, og mange vil måske blive overrasket over, hvad det koster at renovere. Derfor kan det være værd at overveje, hvis du befinder dig i en situation, hvor du ønsker at renovere et gammelt hus efter dine behov, om denne løsning egentligt er billigere end at bygge et hus fra bunden.

Byg nyt hus pris

I forbindelse med et boligbyggeri skal man modtage rådgivning fra forskellige byggeeksperter, såsom en byggerådgivning og en tilsynsmand. Dette koster cirka mellem 10.000 kroner og 40.000 kroner. En byggetilladelse koster 10.000 kroner og byggestrøm og byggevand koster mellem 15.000 kroner og 40.000 kroner. En geoteknisk rapport, der viser kvaliteten af jorden under dit byggeri koster 10.000 kroner. Bemærk, at disse udgifter forekommer inden, byggeriet tager form. Dertil kan der være ekstra udgifter, der varierer alt efter den specifikke situation og byggeri. Inde i huset koster gulve cirka mellem 20.000 og 100.000 kroner, mens lofter kan koste op til cirka 50.000 kroner. Ønsker du jordvarme, koster dette alt mellem 125.000 kroner og 250.000 kroner og er derfor en stor udgift. Det er dog ikke alle huse, hvor jordvarme er den bedste idé. Der er naturligvis flere udgifter forbundet med et byggeri, end hvad denne artikel estimerer. 

Dette skal du være opmærksom på, når du renoverer

Ønsker du for eksempelvis at ændre lofthøjden på dét hus, du renoverer, koster dette cirka mellem 20.000 kroner og 30.000 kroner. Et nyt køkken, bad og hårde hvidevarer er en af de større udgifter og koster cirka fra 200.000 kroner til en halv million. Et nyt tag kan også koste op til en halv million kroner, hvilket naturligvis også gælder, hvis du bygger hus selv.

Hvor gammel skal man være for at arbejde?

Vi skal alle bruge det meste af vores voksenliv på at arbejde. Pensionsalderen er med årene blevet højere og højere, hvilket betyder, at vi bruger længere tid på arbejdsmarkedet. I øjeblikket er folkepensionsalderen på 65,5 år, men denne forhøjes hvert femte år på grund af udviklingen i levetid. Vi ved derfor, hvornår vi cirka kan stoppe med at arbejde. Men hvornår er det så muligt at starte med at arbejde? Hvornår er det eksempelvis muligt at få sit første ungdomsarbejde? Det kan du læse mere om herunder.

Ungdomsarbejde – regler

Der findes forskellige ungdomsarbejde regler, der skal følges, hvis du som ung person ønsker at starte som ungarbejder. Mange af disse regler er lavet for at passe på dig.

I udgangspunktet hedder det, at du skal være fyldt 13 år for at starte på et fritidsarbejde. Derudover skal dine forældre være klar over, at du har et fritidsarbejde, så længe at du er under 15 år.

Derudover skal det være således, at dit fritidsjob ikke kommer til at have en negativ indflydelse på din sundhed eller skolegang. Det er rart med lidt flere penge ved siden af lommepengene, men din sundhed og skolegang kommer i første række i denne situation. Du får rigeligt med tid fremadrettet til at arbejde og tjene penge.

Hvornår og hvor meget må du arbejde på dit fritidsjob?

Som ung i arbejde er der ligeledes regler for, hvor meget du må arbejde. Det har igen noget at gøre med, at dit fritidsarbejde ikke må gå ud over din skolegang eller din sundhed. Hvis du eksempelvis er under 15 år, må du kun arbejde to timer på hverdage, hvor du også har en normal skoledag. I weekenderne må du til gengæld arbejde op til syv timer dagligt.

Hvis du derimod er fyldt 15 år, må du stadigvæk kun arbejde to timer på hverdage, hvor du også går i skole. Du må imidlertid arbejde op til otte timer dagligt, når det er weekend.

Når du er under 18 år, er der ligeledes regler for, hvilke tidspunkter på dagen din arbejdsgiver kan bede dig om at arbejde. Du må eksempelvis ikke arbejde før klokken 06.00 om morgenen. Derudover kan du heller ikke arbejde efter klokken 20.00.

Fritidsarbejde under 18

Hvilke jobs er det så muligt for dig at få, hvis du ønsker at arbejde og er under 18? Du kan eksempelvis søge et fritidsarbejde i butikker og supermarkeder, hvor du kan arbejde med modtagelse, optælling, sortering og pakning af varer. Du kan blive avisbud. Du kan stå bag kassen i mindre forretninger. Det kan for eksempel være hos en bager, en frugt- og grønthandler eller i en kiosk. Det er også muligt at få fritidsjobs, hvor du står for lettere rengøring, borddækning eller oprydning af rum.

Hvis du får et rengøringsjob, er det dog vigtigt, at du ikke kommer i kontakt med kraftigere rengøringsmidler, der kan indeholde giftige stoffer. Når du er under 18 år, må du nemlig ikke arbejde med giftige stoffer – ligesom du heller ikke må arbejde med andre farlige ting – eksempelvis store maskiner.